Een pdf bestand bewerken, kan dat dan?

Stuur jij je brochure, facturen en vragenlijsten altijd in een Word of Excel bestandje als bijlage met je mail mee? Het is dan maar de vraag hoe het eruit ziet als jouw (potentiële) gasten jouw document openen. Een Word bestand opent in een Mac soms anders dan hoe jij het hebt gemaakt op in Windows en vice versa. Foto’s verschuiven en je met zorg uitgekozen huisstijl lettertype wordt vervangen door een standaard type op de computer van de ontvanger. Resultaat is een document er al snel onprofessioneel, chaotisch en onverzorgd uitziet.Het gebruik van pdf bestanden is de uitkomst, ook voor jou als Bed en Breakfast ondernemer!  Je kunt je downloadbare weggever, je factuur, je e-boek of voorwaarden als pfd met een mail meesturen. Het voordeel van een pdf bestand is dat de opmaak hetzelfde blijft zoals foto’s en gebruikte lettertypes.  

Een Pdf bewerken en invullen

  Je kunt een pdf bewerkbaar en invulbaar maken, wist je dat? Een invulformulier met vragen aan je gast, diëeetwensen, voorkeuren en opmerkingen. Zelf maak ik ook veel gebruik van invulbare en aanklikbare pdf bestanden, bijvoorbeeld in het ‘Stappenplan Google Review’ of de ‘Huisstijlchecklist’. Ik stel ze beschikbaar via mijn maandelijkse e-zine met inspiratie en marketingtips of bied ze als handige tools te koop aan. Als je echter niet weet hoe je ze kunt invullen heb je er natuurlijk niets aan.   Na verschillende vragen van mijn klanten hoe het nu eigenlijk werkt, leek het mij handig om er een blogbericht aan te besteden en het een en ander uit te leggen.     

Een pdf document veranderen, er informatie aan toevoegen…. hoe doe je dat?

Allereerst heb je Adobe Reader nodig om het formulier te kunnen openen en lezen.

 • Hierin is het wel mogelijk om de velden in te vullen, maar kan je het formulier niet ingevuld opslaan.
 • Eenmaal ingevuld en gekozen voor de optie opslaan, dan geeft het programma direct een venstertje met ‘Formulier afdrukken’.
 • Zie je geen velden? Klik rechts bovenin de hoek op ‘Velden markeren’. (eerste foto, grote groene pijl)
 • Wil je het pdf kunnen bewerken en opslaan dan is Adobe Acrobat Pro een prachtig programma, maar hier moet je (flink) voor betalen.

Gratis PDF bewerkingsprogramma’s online

Er zijn diverse gratis PDF bewerkingsprogramma’s online te vinden. Een zeer gebruiksvriendelijk online programma waar je niet eens een account voor hoeft aan te maken! Het nadeel is dat je wel altijd een internetverbinding of wifi moet hebben om het te kunnen gebruiken.

 • online: PDFEscape
 • offline: PDFEscape (voor Windows)

  Ben je veel onderweg en wil je je programma altijd bij je hebben? Download dan een van de volgende programma’s op je laptop.

 • offline: PDF editor van ISkysoft (voor Mac & Windows)
 • offline: PDFill PDF Tools (voor Windows)

Bovenstaande pdf editor heb ik zelf niet uitgeprobeerd maar zodra ik er meer over weet zal ik deze blog updaten. Ken jij het programma? Vertel erover in een bericht onder deze blog.

pdf reader bewerken

Open je pdf in PDFill PDF Tools. Je ziet meteen een uitgebreide werkbalk zoals je die hoogstwaarschijnlijk ook kent uit (Microsoft) Word, Excel of Publisher. Door op het rode pijltje links bovenaan te klikken, selecteer je de mogelijkheid om de door mij gemaakte velden in te vullen met tekst of een vinkje/kruisje te plaatsen in de rij achter de huisstijldragers. Het bewerkte document opslaan voor nieuwe bewerkingen of als nieuw pdf document. Dit zijn er slechts een paar. Je vindt er online vast nog veel meer.    

Maar er kan meer dan invulbaar maken!

 • je eigen pdf voorzien van velden
 • informatie toevoegen
 • pagina’s samenvoegen of uitnemen
 • met correctiestiften bewerken
 • of op welke manier ook bewerken
 • je eigen pdf maken

…dan biedt dit programma talloze mogelijkheden. Succes! 

Wat zijn jouw ervaringen met pdf bewerkingsprogramma’s?

Heb jij nog tips? Deel je ervaringen in het commentaar veld hieronder.  Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *